صفحه آرایی چیست؟

صفحه آرایی چیست؟

روش و هنر استفاده  قلم، کلمات، تراز بندی، فاصله از حاشیه ها، طراحی گرافیکی صفحات، انتخاب مناسب عکس ها و … است.

صفحه آرایی مجموعه کارهای قبل از آماده سازی چاپ نشریه است.

انتخاب بهترین رنگ ها برای چاپ با کیفیت، ذهنیت و خلاقانه و طراحی قوی از دیگر فاکتورهای یک صفحه آرایی مناسب است.

صفحه آرایی هنر جلب توجه مخاطب به مطالب نشریه و کمک به افزایش توجه او به علاوه ایجاد اشتیاق در دنبال کردن موضوع نشریه مورد نظر است.

قبلا صفحه آرایی به صورت دستی بوده است ولی این روزها با پیشرفت علم و تکنولوژی بیشتر از نرم افزارهای کامپیوتری برای این منظور استفاده می گردد.

 

Indesign از مهم ترین نرم افزارهای صفحه آرایی می باشد که با امکانات فراوان، دست طراح را برای انواع خلاقیت باز می گذارد.

Microsoft Publisher  از دیگر نرم افزارهایی ست که سابقا طرفدار زیادی داشته،

اما اکنون جای خود را به نرم افزار شرکت ادوبی داده است.

Microsoft word هم امکان صفحه آرایی را برای کاربران غیر حرفه ای به سادگی فراهم نموده تا برای کارهای روزمره به مشکلی برخورد نکنند.

 

صفحه آرایی چیست؟

مجموع آماده سازی صفحات جهت چاپ را می گویند که رفته رفته به مرور زمان پیشرفته شده و با چاشنی خلاقیت به مسئله ای مهم در جذب مخاطب برای مطالعه بیشتر رسانه مبدل شده است.

با پیشرفت علم و تکنولوژی و حضور رسانه های نوین از قبیل سایتهای خبری، کتابهای الکترونیک، تلوزیون، رادیو و … کتاب و مجله هنوز مخاطب خود را از دست نداده و همچنان به سران مطالعه به مهم ترین عامل پیشرفت کشورها یاد می شود. برای افزایش این سرانه، یکی از راه ها صفحه آرایی جذاب و هنرمندانه برای جذب و لذت بردن بیشتر مخاطبان است.

 

هدف از صفحه آرایی

هدف از صفحه آرایی بالا بردن سرعت و میزان انتقال مفهوم شامل متن و تصویر به مخاطب می باشد. در صفحه آرایی با چیدمان مناسب مطالب و تصاویر به برقراری ارتباط بین مفاهیم و مخاطب کمک می شود. صفحه آرایی هر اثر بازتاب دهنده موضوع کتاب، مجله و یا مقاله است. برای مثال در کتاب کودکان با توجه به گروه سنی مخاطب استفاده از تصویرسازی، فونت، رنگ، قطع و فضای سفیدخوانی متفاوت است. به طور کلی صفحات هر کتاب باید با توجه به قطع، موضوع و مخاطب، چهارچوب و پاراگراف بندی مناسب را داشته باشد. ترکیب بندی هر صفحه نیز با در نظر گرفتن این اصول انجام می شود و برای داشتن یک چهارچوب مناسب لازم است که فضای صفحه موزون و چسم نواز باشد. ابعاد صفحات کتابهای موجود عموماً مطابق اندازه های طلایی و یا بسیار نزدیک به آن است.

 

نقش ها در صفحه آرایی مجلات و مطبوعات

با رواج شیوه ی چاپ سربی در ایران و استفاده از ماشین های چاپ با تکنیک حروف چینی سربی، ریز نقش هایی که در اروپا و غرب در این روش چاپ طراحی شده بود، وارد سیستم چاپ ایران شد. ریز نقش ها از لحاظ زیبایی شناسی و کاربردی نقش موثری در صفحه آرایی ایفا می کنند. مثل جدا نمودن دو قسمت از یکدیگر در یک سطر و در یک صفحه، یا دو قسمت در یک مجله.

با تکرار ریزنقش ها می توان کادر ایجاد نمود

 

صفحه آرایی چیست

ریز نقش، علامت یا طرحی کوچک است که در صفحات مجلات و مطبوعات استفاده می شود که دارای دو کاربرد می باشد.

۱- نقش کاربردی

در صفحه آرایی و صفحه بندی معمولاً در در پایان مقالات و سایر انواع مطالب آورده می شود که کارکرد آن راهنمایی و کمک به خواننده در خواندن مطلب است. این نشانه معمولا به صورت دایره، مربع توپر و توخالی و … می باشد.

از مهمترین کاربردهای ریزنقش می توان به این موارد اشاره کرد:

یادآوری، ارتباط دو قسمت از یک مطلب، مشخص کردن شروع و پایان مطلب، معرفی و توضیح مطلب، تداعی مفهوم تیتر و تداعی مفهوم مقاله، راهنمایی های مختلف، بیان حال و هوای مطلب، بهتر شدن ترکیب بندی صفحه، ایجاد مکث، هدایت خواننده به قسمت مهمی از متن، تأکید بر یک یا چند کلمه، ایحاد فضای خالی مناسب برای نفس خور و …

 

 ۲- نقش زیبایی آفرینی و بصری

کارکرد بصری و زیبایی شناسایی آن، در واقع کمک به زیباتر شدن صفحه می باشد.

گاهی یک ریز نقش هم نقش بصری و هم نقش کاربردی و راهنمایی کننده در یک نشریه دارد.

 

 

ارزش خاکستری در صفحه آرایی

فضاهای مثبت و منفی در صفحه آرایی شامل متن و تصویر که فضای مثبت صفحه هستند و حاشیه‌های اطراف متن و فضای بین نوشتار و تصاویر فضای منفی صفحه را پدید می‌آورند. چینش این دو فضا می‌تواند ترکیب بندی مناسبی را به وجود بیاورد. از کنار هم قرار گرفتن کلمات یک سطر به وجود می‌آید و از کنار هم قرار گرفتن سطرها زیر یکدیگر ستون به وجود می‌آید.

ستون‌ها در صفحه آرایی همچون دیگر عناصر، دارای ارزش بصری هستند و سطح را در صفحه ایجاد می‌کنند. این سطح به تناسب اندازه حروف، نوع فونت و فاصله بین سطور، خاکستری‌های متفاوتی را به وجود می‌آورد که به آن ارزش خاکستری می‌گویند.

هنگامی که یک ستون با اندازه فونت بزرگ و فاصله کم بین سطرها ساخته شده باشد، خاکستری تیره در صفحه به وجود می‌آید و هنگامی که یک ستون با همان فونت در اندازه کوچک و فاصله بین سطرهای زیاد در صفحه قرار گیرد خاکستری روشن در صفحه به وجود می‌آید. حال با دانستن این نکته بهتر است برای ایجاد سطح خاکستری مطلوب در یک صفحه دقت بیشتری در انتخاب نوع فونت، اندازه فونت، اندازه سطرها و فاصله بین سطرها داشته باشیم.

 

 

در حروف فارسی فاصله بین کلمات در یک سطر باید متناسب باشد زیرا نزدیکی بیش از حد کلمات باعت خستگی چشم ببیننده و نامشخص بودن مطلب می‌شود و همچنین فاصله زیاد کلمات باعث از هم گسیختگی سطر و آزار چشم بیننده می‌شود.

اگر فاصله بین سطرها خیلی کم باشد قسمت فوقانی بعضی حروف مانند “الف” یا “ک” به انتهای حروف سطر بالا برخورد کرده و باعث ناخوانایی می‌شود. همچنین فاصله زیاد بین سطرها تعادل فضای منفی و مثبت کادر را بر هم می زند.

مناسب‌ترین ستون ستونی است که علاوه بر خوانا بودن فضای زیادی را در صفحه اشغال نکند. بهتر است ستون‌ها خاکستری‌های فشرده‌ای را در صفحه ایجاد کنند تا حاشیه‌ها و فواصل بین ستون‌ها چشمگیر و مشخص باشند.

در طراحی با رایانه پس از قرار دادن متن در صفحه بهتر است از مانیتور فاصله بگیریم تا بتوانیم ارزش خاکستری متن اندازه ستون‌ها و تناسب تصاویر با نوشتار را مشاهده کنیم. اگر متن بیش از حد تیره بود با تغییر دادن اندازه فونت یا زیاد کردن فاصله بین سطرها ارزش خاکستری متن را کمتر می‌کنیم و یا با اختصاص فضای بیشتر به حاشیه اطراف ستون‌ها آن را متعادل می‌سازیم.

 

 

ترکیب بندی در صفحه آرایی

ترکیب بندی به معنی قرار گرفتن اجزاء مختلف در کنار هم و تشکیل یک “کل” است. در یک صفحه آرایی خوب محل قرارگیری اشیاء در توازن و تعادلی با یک دیگر قرار دارند که حس مطلوبی به بیننده القاء می کنند. با جابجایی اجزاء مختلف در صفحه آرایی خوب می توانید به این حس خوب که همان حس زیباییست دست پیدا کنید. در یک طراحی صفحه آرایی زیبا، ترکیب تصاویر، خطوط، متون، رنگ ها، سایه ها، شفافیت تصاویر، و غیره به صورت متوازن در کنار یکدیگر جای گرفته اند.

یکی از روشهای مفید جهت ایجاد ترکیب بندی مناسب، روش تقسیم بندی سه تایی است. به این صورت که در نرم افزار با استفاده از خطوط راهنما، کادر را به سه قسمت مساوی عمودی و افقی تقسیم بندی می کنید. از محل برخورد این خطوط می توان به عنوان نقاط اصلی استفاده کرده و اجزاء مهم را در آن قرار داد.

جدای از این ها، یک طراح نیازمند دانش و مبانی هنرهای تجسمی و گرافیک جهت یک صفحه آرایی مناسب است. این دانش است که به هنرمند طراح می آموزد تا ترکیب عناصر ملموس مانند، خط، سطح، متن، تصویر، اندازه، شکل، رنگ، تیرگی و روشنی، به همراه کیفیت خاص دیداری آن ها از قبیل تناسب، تعادل، هماهنگی و کنتراست که باعث مستحکم شدن اثر تجسمی می شود را به راحتی به کار گیرد.

در این سایت به تدریج آموزشهای مبانی هنرهای تجسمی و گرافیک مربوط به آموزش صفحه آرایی نیز آموزش داده می شود.

صفحه آرایی به انگلیسی

واژه صفحه آرایی در زبان انگلیسی یک واژه منحصر بفرد نیست و با ترکیب عبارات گوناگونی به کار می رود. گاهی عبارت برای مجله و کتاب کاملا متفاوت است. اما اگر بخواهیم یک ترکیب واژه را برای آن در نظر بگیریم عبارت زیر است:

Page layout

همانطور که در ویکی پدیای انگلیسی این عبارت کامل توصیف شده است. برای عبارت طراحی صفحه آرایی این ترکیب نیز به کار می رود

Design Layouts

معانی گوناگون صفحه آرایی کتاب یا طراحی کتاب در انگلیسی به شرح زیر است:

Book layout Design

Book Design

Book typesetting

Layouts in Book Design

Book Page Layouts

Book Template

Book Formatting

Book Page Design

Interior Book Design

Manuscript Formatting

 

برای صفحه آرایی مجله عبارتها محدودتر هستند:

Magazine design

Magazine layout design

عناصر صفحه آرایی

سن مخاطب

سن مخاطب در صفحه آرایی حائز اهمیت می‌باشد. طراح با توجه به سن مخاطب باید به رنگ، فونت، تصاویر انتخاب شده و طراحی جلد توجه داشته باشد. این تفاوت را در تصاویر زیر مشاهده می‌کنید.

aragweb-ir-%d8%b5%d9%81%d8%ad%d9%87-%d8%a2%d8%b1%d8%a7%db%8c%db%8c

جنسیت مخاطب

برخی از کاتالوگ‌ها و بروشورها و یا بعضی کتاب‌ها مخاطبین تک جنسیتی دارند. بنابراین در چنین مواردی تصاویر، رنگ‌ها و عناصر به کار گرفته شده باید با جنسیت مخاطب هماهنگی داشته باشد.

aragweb-ir-%d8%b5%d9%81%d8%ad%d9%87-%d8%a2%d8%b1%d8%a7%db%8c%db%8c-2

میزان درآمد مخاطب

مجلات، کاتالوگ‌ها و بروشورها و کتاب‌های خاص گروه‌های مختلفی را هدف می‌گیرند. در بعضی از موارد این مخاطبین قشر پر درآمد جامعه می‌باشند و این مساله دست طراح را در انتخاب کاغذ، نوع چاپ و اندازه قطع باز می‌گذارد. همچنین اکثر کتب، مجلات و بروشورها برای قشر متوسط جامعه هستند بنابراین طراح باید در انتخاب اندازه‌ها، جنس کاغذ و نوع چاپ دقت لازم را به عمل بیاورد.

صفحه آرایی و فرهنگ

در برخی از جوامع رنگ و فونت خاص نشانگر گرایش فکری خاصی هستند. برای مثال رنگ قرمز نشان دهنده گرایش سیاسی خاصی در کشور چین یا روسیه می‌باشد. یا استفاده از فونت‌های گرافیتی در ادبیات لاتین نوعی شعارگونه به نظر می‌رسد. همچنین در کتب مذهبی از فونت یا علائم خاصی استفاده می‌شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *